Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


Επείγουσα Νοσηλευτική και Εντατική Νοσηλεία

ΣΚΟΠΟΣ

Η ανάπτυξη θεωρητικών και κλινικών δεξιοτήτων απαραίτητων για την ολιστική νοσηλευτική προσέγγιση του βαριά πάσχοντα. Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να διεξάγουν τη βασική κλινική αξιολόγηση του βαρέως πάσχοντα, να θέσουν εξατομικευμένες νοσηλευτικές διαγνώσεις και θεραπευτικούς στόχους και να καταστρώσουν σχέδια φροντίδας για κοινές ομάδες βαρέως πασχόντων. Επιπρόσθετα, θα είναι σε θέση να διαγνώσουν και να διαχειριστούν θεραπευτικά άτομα με επιλεγμένες οξείες, επείγουσες και κρίσιμες για τη ζωή ομοιοστατικές διαταραχές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διδακτικό μέρος

Το μάθημα διεξάγεται με θεωρητική διδασκαλία και μελέτη κλινικών περιπτώσεων ομαδικά με στόχο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Διδάσκονται οι κάτωθι ενότητες:
  • Το φάσμα των αντιδράσεων του ατόμου στη βαριά νόσο.
  • Παθοφυσιολογικοί και ψυχονοητικοί μηχανισμοί στη βαριά νόσο και ο θεραπευτικός ρόλος του Νοσηλευτή.
  • Οργάνωση παροχής νοσηλευτικής φροντίδας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Αρχές διαρκούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitoring) και νοσηλευτική τεκμηρίωση: συνεχής παρακολούθηση καρδιαγγειακής, αιμοδυναμικής, αναπνευστικής, νεφρικής και νευρολογικής λειτουργίας. Κλινική εξέταση, διάρθρωση και επαναξιολόγηση νοσηλευτικής διάγνωσης. Ακτινοδιαγνωστική στη ΜΕΘ.
  • Μέθοδοι αναπνευστικής υποστήριξης και νοσηλευτικές παρεμβάσεις.
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με τραύμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και νευροχειρουργικά προβλήματα. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Τραυματισμός ΚΝΣ).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με αναπνευστικές διαταραχές. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Οξεία Αναπνευστική Δυσχέρεια, Πνευμονία Σχετιζόμενη με τον Αναπνευστήρα).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με έγκαυμα, και αναπνευστική δυσλειτουργία. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Έγκαυμα- Τραύμα).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με καρδιαγγειακές διαταραχές και καρδιοχειρουργικά προβλήματα και υποστήριξη πίεσης και καρδιακής λειτουργίας. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Καρδιαγγειακές Διαταραχές).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με διαταραχές του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Παγκρεατίτιδα, Περιτονίτιδα, ΟΝΑ).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με ανοσολογικές και ενδοκρινικές διαταραχές.
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με πολυοργανική δυσλειτουργία. Ειδικά θέματα λοιμώξεων στη ΜΕΘ. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Διαταραχές Πήξης, Πολυοργανική Δυσλειτουργία, HIV)
  • Θεραπευτική διαπροσωπική σχέση στη ΜΕΘ και επικοινωνία. Η βιωμένη εμπειρία της βαριάς νόσου. Αντιδράσεις της οικογένειας του βαριά πάσχοντα και νοσηλευτική προσέγγιση.

Κλινικό μέρος

Πραγματοποιείται κλινική άσκηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου οι φοιτητές αναλαμβάνουν σταδιακά την αξιολόγηση και κλινική φροντίδα βαρέως πασχόντων. Χρησιμοποιείται το σύστημα νοσηλευτικής διάγνωσης NANDA. Οι ασκούμενοι είναι υπεύθυνοι για τη γραπτή τεκμηρίωση των παρατηρήσεων, αξιολογήσεων και παρεμβάσεων τους με βάση τη μέθοδο της νοσηλευτικής διεργασίας. Συμπληρώνονται ειδικά φύλλα νοσηλευτικής τεκμηρίωσης για την κλινική άσκηση:

Εργαστηριακό μέρος

Προαιρετική εργαστηριακή εξάσκηση (2 επιπλέον ώρες εβδομαδιαίως)
Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν προαιρετικά εργαστηριακές/φροντιστηριακές ασκήσεις για εκμάθηση κλινικών διαδικασιών σε προπλάσματα, φυσικής εξέτασης και προβολή video με κλινικά θέματα εντατικής και επείγουσας νοσηλευτικής. Συζητούνται και αναλύονται κλινικές περιπτώσεις.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Γραπτές εξετάσεις (70% τελικής βαθμολογίας), εργασία από την κλινική άσκηση (30% τελικής βαθμολογίας).

 http://www.nurs.uoa.gr/proptyxiakes-spoydes/ma8imata/ebdomo-e3amhno/epeigoysa-noshleytiki-kai-entatiki-noshleia-y.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου