Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ένας χώρος στον οποίο τόσο η γρήγορη παρέμβαση όσο και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων παίζουν καίριο ρόλο. Στο χώρο αυτό νοσηλεύονται ασθενείς με βαριές και σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι χρήζουν άμεσης ιατρικής όσο και νοσηλευτικής παρακολούθησης και θεραπείας. Ο κλάδος της Νοσηλευτικής που ασχολείται με την φροντίδα ασθενών με τέτοιες παθήσεις είναι η Επείγουσα Νοσηλευτική μέσω της οποίας οι νοσηλευτές μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν στην πράξη κλινικά περιστατικά με αυξημένο δείκτη θνησιμότητας. Τόσο η αποτελεσματική φροντίδα όσο και η πρόωρη διάγνωση και παρέμβαση στον άρρωστο αποτελούν σημαντικά βήματα για την Επείγουσα Νοσηλευτική. Η εγρήγορση, η σχολαστική φροντίδα και η συνεχής παρακολούθηση αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά της Επείγουσας Νοσηλευτικής. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος ασχολείται τόσο με την περιγραφή διαφόρων μονάδων εντατικής θεραπείας και την αποτελεσματικότητα τους σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας όσο και με την περιγραφή των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στις μονάδες αυτές. Ακόμα, γίνεται περιγραφή του ορισμού της Επείγουσας Νοσηλευτικής τόσο στα ελληνικά επίπεδα όσο και παγκοσμίως, καθώς και στην σημασία της ύπαρξης του κλάδου αυτού στη Νοσηλευτική επιστήμη. Τέλος, παρατίθενται κάποια συγγράμματα που σχετίζονται με την Επείγουσα Νοσηλευτική και τη Νοσηλευτική ΜΕΘ καθώς και κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στην ενασχόληση με το χώρο αυτό.  

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

 Αναζητούνται μονάδες εντατικής θεραπείας στη βόρεια Ελλάδα






Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας «πάσχουν» από έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ το δικό τους «γολγοθά» περνούν σε καθημερινή βάση ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον προσπαθώντας να βρουν ένα άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ είναι δραματική. Λόγω ελλείψεων προσωπικού, κάποιες μονάδες έχουν κατεβάσει ήδη ρολά, κάποιες άλλες λειτουργούν οριακά και οι ασθενείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού…
Δυτική Μακεδονία
Σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία μόνο το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ και η διοίκησή του με το προσωπικό της μονάδας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοιχτή τη ΜΕΘ που εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια. Αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί, οι οποίοι δίνουν μάχη για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Δεν μπορούν να αρρωστήσουν ή να πάρουν άδεια, ενώ στους νοσηλευτές χρωστούν μέχρι και 40 ρεπό.
Η μονάδα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης που διαθέτει 7 κρεβάτια, καθώς και η μονάδα του Νοσοκομείου Καστοριάς που έχει 6 κρεβάτια, έχουν βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Οσο για τα άλλα δύο νοσοκομεία της περιφέρειας (Γρεβενών και Φλώρινας), δεν έχουν καν ΜΕΘ.
Οι ασθενείς από Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα που πρέπει να εισαχθούν σε μονάδα για να σωθούν, μεταφέρονται αναγκαστικά σε άλλη πόλη. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η έλλειψη ΜΕΘ για τους αρρώστους είναι ανάλογη με την έλλειψη πενικιλίνης για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας!
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην περιφέρεια όπου διαμένουν περισσότεροι από 600.000 πολίτες, υπάρχουν μόλις 29 κρεβάτια εντατικής! Τα κρεβάτια αυτά φυσικά δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν ακόμη 18 κρεβάτια… στα χαρτιά, τα οποία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Δημήτρη Παπαδόπουλο, «το νοσοκομείο διαθέτει 12 κρεβάτια εντατικής, αλλά λειτουργούν μόνο τα 8. Πολλές φορές δε φτάνουν. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ψάχναμε απεγνωσμένα κρεβάτι για ένα περιστατικό και τελικά ο ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για να αντιμετωπιστεί».
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής οι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη για να μην κλείσει η μονάδα που διαθέτει 4 κλίνες ανοιχτές (δηλαδή λειτουργούν). Η μονάδα έχει ακόμη μία κλίνη που είναι εκτός λειτουργίας. Πρόσφατα έφυγε λόγω συνταξιοδότησης ο διευθυντής της ΜΕΘ, ενώ ο δεύτερος στη σειρά γιατρός θα φύγει τους επόμενους μήνες. Θα μείνουν μόνο δύο γιατροί και θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό.
Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης λειτουργούν τα 12 από τα 16 κρεβάτια εντατικής και στο νοσοκομείο της Ξάνθης τα 5 από τα 7 κρεβάτια. Στο νοσοκομείο της Δράμας η μονάδα (διαθέτει 7 κλίνες) έχει κατεβάσει ρολά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν υπάρχει καν ΜΕΘ. Κι όλα αυτά, όταν γνωρίζουμε ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ γίνονται καλά και το ποσοστό διάσωσης των ασθενών με βαρύ τραύμα ανέρχεται στο 90%!
Κεντρική Μακεδονία
Το ίδιο απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία, που καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 1,8 εκατ. πολίτες, διαθέτουν μόλις 99 κρεβάτια που λειτουργούν και 31 κλειστά κρεβάτια που δε λειτουργούν.
Χωρίς ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία σε Κιλκίς, Νάουσα, καθώς και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Γουμένισσας και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.
Το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει κλειστή ΜΕΘ (6 κρεβάτια), καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. «Προκηρύξαμε θέσεις για 4 γιατρούς και δεν ήρθε κανένας», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διοικητής Αστέριος Φαρμάκης και προσθέτει ότι, «αν έρθει ένας διευθυντής – έμπειρος εντατικολόγος στο νοσοκομείο, θα ανοίξουμε έστω 2-3 κρεβάτια». Οσο για το Νοσοκομείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ δε λειτουργεί διότι δεν έχει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό.
Στο Νοσοκομείο Εδεσσας λειτουργούν από τις 8 κλίνες ΜΕΘ οι 3, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 6 κρεβάτια εντατικής, στο Θεαγένειο και στον «Αγιο Παύλο» από 8 και στον «Αγιο Δημήτριο» 6.
Σύμφωνα με το διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Γιώργο Βέργουλα, στο νοσοκομείο από τις 15 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 10 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Β’ ΜΕΘ, καθώς δεν έβγαιναν οι εφημερίες. Ενας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας άλλος παραιτήθηκε και μία γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης. Η διοίκηση έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια για να βρεθεί το προσωπικό, ωστόσο δεν υπήρξε θετική εξέλιξη.
Στο «Παπαγεωργίου» από τις 22 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 16. Επίσης, στην Α’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες και στη Β’ ΜΕΘ υπάρχουν 10 κλίνες. Στο Ιπποκράτειο από τα 10 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν τα 7 και στο «Γεννηματάς» από τα 10 κρεβάτια ανοιχτά είναι τα 8.
Στο Νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με το διοικητή Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη, λειτουργούν 6 κρεβάτια εντατικής και σύντομα θα ανοίξουν άλλα δύο. «Υπάρχει καλός συντονισμός και η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει υψηλό ποσοστό κάλυψης. Οταν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι, γίνονται διακομιδές από άλλα νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.
Στο Νοσοκομείο Βέροιας υπάρχουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ και με δωρεά ιδιωτών αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμη 6, αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό. «Το νοσοκομείο μας εξυπηρετεί όλη την Ημαθία και πρέπει να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ. Τα δύο κρεβάτια που διαθέτει το νοσοκομείο δεν επαρκούν. Νοσηλεύουμε ασθενείς από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα. Μάλιστα το Πάσχα ψάχναμε εντατική για ένα επείγον περιστατικό και ευτυχώς βρήκαμε εγκαίρως», αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, Νικόλαος Χατζηδημητρίου, και προσθέτει ότι «τώρα εργάζονται στη μονάδα τρεις γιατροί και για να ανοίξουμε τις καινούργιες κλίνες που θα φτιάξουμε, θα χρειαστούν

 http://www.ygeionomikoi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2402:2012-04-24-15-44-30&catid=104:katygeia&Itemid=296


Μονάδα εντατικής θεραπείας στην καρδιολογική

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύ­μπραξη με το Τμήμα Νοσηλευτικής Α' της Σχολής Επαγ­γελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών οργανώ­νει και λειτουργεί από το ακαδ. έτος 2004 - 2005 Μετα­πτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις των άρθρων 10 έως και 12 του Ν. 2083/1992. Τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος που προβλέπεται από το Άρθρο 11 παρ. 1βτου Ν. 2083/1992 έχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστη­μίου Αθηνών.
 
Αντικείμενο - Σκοπός
            1.         α)Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση, η προα­γωγή της γνώσης και η έρευνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική.
β) Ειδικότερα, σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και ανα­πτυσσόμενο πεδίο της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής επι­στήμης.
            2.         Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν:
α) να στελεχώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
β) να στελεχώσουν Καρδιολογικές Μονάδες και Καρ­διολογικά Τμήματα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
γ) να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν υψηλό επί­πεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου
δ) να προετοιμαστούν για μεταπτυχιακές σπουδές δι­δακτορικού επιπέδου
ε) να εξειδικευτούν στο γνωστικό αντικείμενο
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Μο­νάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απα­ραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής, Νοση­λευτικής Α.Ε.Ι.. Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. καθώς και άλλων τμημάτων συναφούς αντικειμένου τριτοβάθμιας εκπαίδευ­σης της ημεδαπής ή αντίστοιχων αναγνωρισμένων τμημάτων της αλλοδαπής

 http://www.teiath.gr/seyp/nursing_a/categories.php?id=5634&lang=el
 




 Με λουκέτο απειλούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας


Μεγάλα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές

Google Adsense Center

Με... λουκέτο απειλούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. Πολλά κρεβάτια συνεχίζουν να μένουν κλειστά εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, ενώ τα προγράμματα των εφημεριών βγαίνουν με το... ζόρι
και δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο τον μήνα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, όπου οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι αναγκασμένοι να κάνουν 8-10 εφημερίες τον μήνα προκειμένου να μένει ανοιχτή η μονάδα όλο τον μήνα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι οριακή και ήδη αναζητούνται λύσεις, διαφορετικά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης δηλώνει έτοιμη να στείλει εξώδικο στο νοσοκομείο και να ενημερώσει και τον εισαγγελέα.
“Οι μονάδες εντατικής είναι σε οριακό σημείο. Κινδυνεύουν να κλείσουν, διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Ήδη η Β’ ΜΕΘ στο ‘Παπανικολάου’ αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών για όλο τον Νοέμβριο. Περιμένουμε να δούμε αν θα προκύψει κάποια λύση στο θέμα, διαφορετικά θα ενημερώσουμε τον εισαγγελέα”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης.
Κλειστές εδώ και χρόνια παραμένουν και οι τρεις από τις συνολικά 10 κλίνες ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ μόλις οκτώ κλίνες διαθέτει η εντατική μονάδα παίδων του ίδιου νοσοκομείου, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
“Στη μονάδα μας λειτουργούν επτά από τα δέκα κρεβάτια. Πάσχουμε κυρίως από νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται βαριά περιστατικά και δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ ούτε στο Ιπποκράτειο, ούτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Τότε αναγκαζόμαστε να νοσηλεύσουμε τον ασθενή στη χειρουργική ή την καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου, όπου υπάρχει η απαραίτητη υποδομή”, τονίζει στη “Μ” η διευθύντρια της ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Γερογιάννη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου χρειάζεται μία μόνιμη νοσοκόμα, αφού κάποιες φορές, για να μπορέσουν να μετακινήσουν έναν ασθενή, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μία με μιάμιση ώρα μέχρι να βρεθεί νοσοκόμα.
“Σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο όπως το Ιπποκράτειο, με τόσες κλινικές και τόσα περιστατικά, θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 40 κλίνες εντατικής θεραπείας. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται ενίσχυση”, λεει χαρακτηριστικά η κ. Γερογιάννη.

Κλειστές ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Απογοητευτική όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, ενώ το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει μονάδα εντατικής θεραπείας η οποία δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πολυγύρου απέκτησε επιτέλους τον δικό της χώρο, αλλά δεν λειτουργεί διότι δεν διαθέτει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό. Όσο για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, αυτή παραμένει στα χαρτιά, αφού τα επτά κρεβάτια που διαθέτει παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, όλα τα περιστατικά της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να καλύψει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία διαθέτει έξι κρεβάτια και οι ελάχιστοι γιατροί που έχουν απομείνει δίνουν τον δικό τους αγώνα για να τα κρατήσουν όλα ανοιχτά.
Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου των ασθενών και των συγγενών τους, οι οποίοι φτάνουν από τη Νότια Ελλάδα στη Βόρεια κι από τη Θεσσαλία στη Θράκη για να βρουν άδειο κρεβάτι εντατικής θεραπείας, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά τους 30-40 ασθενείς.
Επιπλέον, τα κλειστά και αχρησιμοποίητα κρεβάτια, μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν τουλάχιστον 150.000 ευρώ το ένα.

Λήγουν οι συμβάσεις
Την ίδια στιγμή, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν κλείσει περίπου 80 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είχαν ανοίξει για την αντιμετώπιση των περιστατικών της νέας γρίπης, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών που είχαν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης, κλειστές παραμένουν άλλες 70 κλίνες ΜΕΘ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι είναι πλέον οι γιατροί που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την ειδικότητα που θα τους επιτρέψει να εργαστούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύχθηκαν περίπου 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 25.
“Το πρόβλημα εντείνεται και από το σύστημα εφημεριών. Στις μικρές μονάδες εντατικής τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες τον μήνα, εξαιτίας του πλαφόν που προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι τις υπόλοιπες 16-20 μέρες οι κλίνες να μένουν ακάλυπτες, ενώ σε περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί ή αρρωστήσει, δεν μπορεί να εφημερεύσει κανείς στη θέση του. Έτσι χάνονται και οι εφημερίες του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης”, τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης.

http://www.makthes.gr/news/reportage/65278/

ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ



Το ενδιαφέρον για τη μέτρηση της ποιότητας στη παρεχόμενη φροντίδα υγείας, αυξάνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους manager του χώρου. Η ποσοτικοποίηση των επιθυμητών-θετικών και μη επιθυμητών-αρνητικών συνεπειών των ενεργειών στη φροντίδα υγείας γίνεται μέσω της μέτρησης των αποτελεσμάτων της παρεχόμενης φροντίδας και είναι ουσιαστική για τον καθορισμό της ποιότητας.
Τα περισσότερα μοντέλα ελέγχου ποιότητας στηρίζονται στη θεωρία του Donabedian σύμφωνα με τον οποίο, τα στοιχεία που καθορίζουν το πλαίσιο της ποιοτικής προσφοράς υγείας αφορούν τη δομή, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των ενεργειών της υγειονομικής φροντίδας και μπορούν να αποδοθούν από μετρήσιμους δείκτες και συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης. Οι δείκτες είναι μετρήσιμοι παράμετροι ενώ τα κριτήρια αποτελούν την ερμηνεία των μετρήσεων δημιουργώντας μία συνθήκη που μας οδηγεί στη λήψη διορθωτικών παρεμβατικών κινήσεων για τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας.
Η χρήση των δεικτών ποιότητας μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας. Η ποιοτική διαχείριση είναι αναγκαία στο χώρο των ΜΕΘ, ως χώρος του νοσοκομείου με την μεγαλύτερη πιθανότητα θνητότητας και νοσηρότητας, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο των ιατρογενώς επιπλοκών στη κατάσταση του ασθενούς.

 http://www.epostersonline.com/milmed2010/?q=node/1427

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-ΜΕΘ Νοσηλευτικές Παρεμβάσεις και Συνεργατική Αντιμετώπιση M.S. Baird, J.H. Keen, P.L. Swearingen

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ε΄ ΕΚΔΟΣΗ
Ο κλάδος της Επείγουσας Νοσηλευτικής, της Νοσηλευτικής των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αλλά και των Μονάδων Εντατικής και Κρίσιμης Θεραπείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ταχύτατη αλλά και ορθότατη αξιολόγηση και αντιμετώπιση κατασάσεων από τις οποίες κρίνεται η ανθρώπινη ζωή και τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιστήμονες-επαγγελματίες υγείας του κλάδου. Η κατά σειρά 5η έκδοση του πολύ επιτυχημένου στις ΗΠΑ εγχειριδίου Επείγουσας Νοσηλευτικής, γραμμένης από επιστήμονες-ειδικούς και «μάχιμους» Αμερικανούς νοσηλευτές, και μεταφρασμένη και επιμελημένη από διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες, παρουσιάζεται από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ για να προσφέρει μια απόλυτα κλινικά προσανατολισμένη σύγχρονη πηγή πληροφοριών στους νοσηλευτές του σήμερα. Είναι βιβλίο που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο στους κλινικούς της νοσηλευτικής, αλλά και στους ακαδημαϊκούς και φυσικά στους σπουδαστές του κλάδου.
Μαλακό εξώφυλλο 2011
40 εικόνες, 192 πίνακες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ
Επιμέλεια: Γ.I. Μπαλτόπουλος
ISBN: 978-960-452-098-5
Σελίδες: xx+1076
Διαστάσεις: 17x24
Τιμή:   85 €



 http://www.betamedarts.gr/bookview.php?id=1052

ΜΕΘ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ


«ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική»

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Νοσηλευτικής Α της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, οργανώνουν και λειτουργούν από το Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με αντικείμενο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την Επείγουσα Νοσηλευτική.
Το πρόγραμμα οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις ΜΕΘ και την Επείγουσα Νοσηλευτική. Ο τίτλος απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι βασικοί σκοποί του Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:
Παροχή γνώσης στις σύγχρονες εξελίξεις της Εντατικής Ιατρικής και Θεραπείας και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τη Νοσηλευτική
Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα
Δημιουργία επιστημόνων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, για συνεχή επιμόρφωση, στους χώρους εργασίας.
Στελέχωση Νοσηλευτικών Μονάδων και ιδιαίτερα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ΤΕΠ από ειδικευμένους Νοσηλευτές.
Στελέχωση Κινητών Μονάδων για παροχή υπηρεσιών σε προνοσοκομειακό επίπεδο.
Προσφορά υπηρεσιών σε Μαζικές καταστροφές και Θεομηνίες.
Υψηλού επιπέδου παροχή φροντίδας, με αποτέλεσμα την μείωση των ημερών νοσηλείας και κατά συνέπεια την μείωση του κόστους νοσηλείας.
Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού
 
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής μετά την λήψη του διπλώματος ειδίκευσης στο ΠΜΣ ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική μπορεί να εκπονήσει διδακτορική διατριβή. Ο χρόνος του ΠΜΣ συνυπολογίζεται στον προβλεπόμενο χρόνο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον δύο έτη.
Υποτροφία αποτελεί η μερική ή ολική απαλλαγή των διδάκτρων και δίδεται σε αριστούχους ή οικονομικά αδύναμους φοιτητές. Υποτροφίες μπορούν να δοθούν εφ' όσον υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και μετά από απόφαση της Σ.Ε. και έγκριση της ΓΣΕΣ.           

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘ


Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Η βελτίωση της επιβίωσης που μπορεί να προσφέρει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) είναι γνωστή και υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για κλίνες Μ.Ε.Θ.

Στο περιβάλλον της μονάδας, ο ασθενής υποστηρίζεται κατά το κρίσιμα στάδιο της ανεπάρκειας μίας ή περισσοτέρων ζωτικών λειτουργιών. Υποβάλλεται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με επεμβατικό και μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται εντατική παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών με τη δυνατότητα άμεσων και εξειδικευμένων θεραπευτικών χειρισμών.

Στην πολυδύναμη Μ.Ε.Θ. της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης που διαθέτει 8 κλίνες, νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας παθολογικών, καρδιολογικών, πνευμονολογικών, ογκολογικών, χειρουργικών, ορθοπεδικών, αγγειοχειρουργικών, νευροχειρουργικών και μαιευτικών-γυναικολογικών παθήσεων. Η Μ.Ε.Θ. είναι πλήρως εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να υποδεχθεί περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο. Υποστηρίζει τη λειτουργία όλων των τμημάτων και υποδέχεται, πέρα από τα περιστατικά με οξεία απορρύθμιση και ανάγκη εντατικής θεραπείας, χειρουργικά και καρδιολογικά περιστατικά που απαιτούν άμεση μετεγχειρητική ή μετά από παρέμβαση παρακολούθηση. Χαρακτηρίζεται κατά συνέπεια από ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ποικιλίας περιστατικών, παρέχοντας ασφάλεια και απεριόριστη αυτονομία τόσο στις χειρουργικές όσο και τις παθολογικές ειδικότητες.

Στη Μ.Ε.Θ. της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, εκτός των άλλων, πραγματοποιούνται:

- Αιμοδυναμικές μετρήσεις-Συνεχής μέτρηση και καταγραφή του κορεσμού του μικτού φλεβικού αίματος και της καρδιακής παροχής.
- Σπιρομετρία κατά τη διάρκεια επεμβατικού μηχανικού αερισμού
- Μέθοδοι αιμοδιήθησης και αιμοκάθαρσης
- Μετρήσεις ενδοκράνιας πίεσης
- Μέτρηση ενδοκοιλιακής πίεσης
- Μέτρηση πίεσης ιστών σε σύνδρομο διαμερίσματος
- Υπερηχογραφική παρακολούθηση με διαθωρακική και διοισοφάγειο υπερηχογραφία παθήσεων καρδιάς και πνευμόνων
- Διακρανιακό Doppler
- Διαδερμική τραχειοστομία

http://www.bioclinic.gr/me8_1/index.html
ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ




251 ΓΝΑ- ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αντικείμενο

Σκοπός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Νοσοκομείου με δομή και οργάνωση που να έχει τη δυνατότητα για φροντίδα και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών σε βαριά πάσχοντες ασθενείς που έχουν πραγματικά ή δυνητικό κίνδυνο θανάτου.
Η κύρια διαφορά της παροχής υπηρεσιών υγείας με τις άλλες υπηρεσίες είναι οι "αξίες της":
Διατήρηση της υγείας και της ζωής. Η διατήρηση της υγείας και της ζωής είναι ηθική υποχρέωση.
Οι δυνατότητες παρεμβάσεων περιλαμβάνουν τον έλεγχο και την υποστήριξη όλων των ζωτικών λειτουργιών με επεμβατικούς και με μη επεμβατικούς τρόπους, όπως μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αιμοδυναμική υποστήριξη με ινότροπα κα αγγειοδραστικά και τεχνικές εξωνεφρικής κάθαρσης.

Στελέχωση

  1. Δντής (ΥΙ) με ειδικότητα Αναισθησιολογίας – Εντατικολόγος
  2. Επιμελητής(ές) -

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

210 7777711 & 210 7464400

Εκπαίδευση – Χορήγηση Ειδικότητας

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χορηγεί πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία. Εκπαιδεύονται δύο (2) εξειδικευμένοι και με δυνατότητα και άλλων δυο (2) θέσεων που δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί.
Στην Εντατική Θεραπεία εκπαιδεύονται Ιατροί διαφόρων Ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Χειρουργοί), προκειμένου να ολοκληρώσουν τον κύκλο εκπαιδεύσεώς τους όπως ορίζεται από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

http://www.haf.gr/el/structure/units/gna/medical/meth.asp

Χωρίς ΜΕΘ η Κρήτη!


Δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των δύο Νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Η τραγική αυτή κατάσταση αναδείχθηκε όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας 71χρονου Ηρακλειώτη, θύμα τροχαίου ατυχήματος.
Ο άτυχος άνδρας που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, διασωληνώθηκε σήμερα στις 4 π.μ. και κρίθηκε άμεση και επιτακτική η μεταφορά του σε Μ.Ε.Θ., αλλά τόσο στο Βενιζέλειο, όσο και στο ΠΑΓΝΗ, οι Μονάδες είναι πλήρεις.
Εδώ και ώρες αναζητείται λύση, καθώς το πλησιέστερο ενα (1) και μοναδικό κρεβάτι σε ΜΕΘ, είναι διαθέσιμο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, η κατάσταση της υγείας του 71χρονου κάνει απαγορευτική την μετακίνηση στο Ρέθυμνο.
Οι οικείοι του αναζήτησαν κρεβάτι σε ιδιωτική κλινική, αλλά ούτε εκεί βρέθηκε, με αποτέλεσμα να εξεταστεί η διακομιδή του στο Ρέθυμνο. Όμως και εκεί υπήρξε εμπλοκή καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρχε γιατρός για να τον συνοδεύσει μέσα στο ασθενοφόρο.
Τελικά, μετά απο έξι ολόκληρες ώρες που ο άνθρωπος είναι διασωληνωμένος, εξετάζεται το να εξέλθει κάποιος άλλος ασθενής απο την ΜΕΘ του Βενιζελείου για να εισέλθει ο 71χρονος.
Το περιστατικό καταδεικνύει για άλλη μια φορά τις ελλείψεις που υπάρχουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στην Κρήτη και δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τι θα ακολουθήσει στην θερινή περίοδο οπότε αυξάνονται και τα τροχαία ατυχήματα.
Υπενθυμίζεται πως ο 71χρονος , ενώ περπατούσε στην περιοχή του Γιόφυρου το μεσημέρι της Τετάρτης 28/3, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 http://radiolasithi.gr/crete/epikairotita/item/7653-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B8-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7
 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ







http://www.google.gr/imgres?imgurl=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE4WqCzOOp3nn0ZnJjAQcYxQkwTI_Z_drgDYmWDq0lpke5K-m81qrHbIHCqUUrLTl_5sizu77pJI9E13f_UOJjxEq1-eyU5Fa9aRo0SKHID87rsJIEqMTjUzjB_D5nJ9KiUB66uVleA9yk/s1600/stock-photo-icu-room-in-a-hospital-with-medical-equipments-and-a-patient-19406029.jpg&imgrefurl=http://edo-provokatoras.blogspot.com/2011/07/20.html&h=328&w=450&sz=71&tbnid=PFkRPNlbgWJ0XM:&tbnh=94&tbnw=129&zoom=1&usg=__Q8yHdR_I0ZfRyhfqlVsa_ktM0Q8=&docid=UaAykM0f1ZF6vM&hl=el&sa=X&ei=bT_KT9frNfOO4gS2tYkQ&ved=0CGkQ9QEwBA&dur=300

ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Διεθνώς: Intensive Care Unit (ICU) είναι ένα ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου όπου παρέχονται υπηρεσίες Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής. Σε κάποια νοσοκομεία υπάρχουν και ειδικές μονάδες για κάποιες ιατρικές ειδικότητες και ανάλογα με τις ανάγκες.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

Mονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κρήτης


Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Η νοσηλεία των ασθενών
Η εισαγωγή των ασθενών στην Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελεί ένα αγχογόνο παράγοντα
  τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συγγενείς τους γι’ αυτό το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ασκληπιείου Κρήτης δεσμεύεται απέναντί τους να ελαττώσει τη δυσκολία προσαρμογής τους με τις καλύτερες υπηρεσίες του.

Από την
  πρώτη στιγμή της άφιξης της άφιξης των ασθενών στην Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου Κρήτης, ένας ειδικευμένος νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια αναλαμβάνει την εισαγωγή τους. Κατόπιν οι θεράποντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αναλαμβάνουν την φροντίδα τους για πληρέστατη αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Διαθέτουμε κάλυψη όλο το 24ωρο με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που έχει επιλεγεί για τις γνώσεις και το ήθος του, με σκοπό να προασπίσει τη υγεία των ασθενών και να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας τους. Πάνω από όλα, όμως, οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες προσφέρονται με ανθρώπινη ζεστασιά, κατανοώντας την σοβαρότητα της ψυχολογικής αναστάτωσης που δημιουργείται στον ίδιο τον ασθενή αλλά και στο οικείο περιβάλλον του για την πορεία της υγείας του.

Απαραίτητες διαδικασίες για τη φροντίδα των ασθενών
    
Για την καλύτερη νοσηλεία των ασθενών απαιτείται μίας σειρά διαδικασιών με σκοπό την καθημερινή παρακολούθηση και φροντίδας τους μέχρι την αποκατάσταση της υγείας τους.

  • Κάθε πρωί από τον υπεύθυνο νοσηλευτή λαμβάνεται αίμα για μικροβιολογικές εξετάσεις. Είναι διαδικασία ρουτίνας, αλλά μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και επιπρόσθετες αιματολογικές εξετάσεις στο πλαίσιο της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθηθεί για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Καθημερινά γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και διεκπεραιώνεται το σύνολο των απαιτούμενων διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Για την συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, απαιτείται η σύνδεση τους με το monitor.
  • Για να λαμβάνουν ενδοφλεβίως οι ασθενείς την φαρμακευτική αγωγή τους, απαιτείται η τοποθέτηση ενός φλεβικού καθετήρα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ώρες των γευμάτων για τους ασθενείς είναι:
Πρωινό στις 8.00, Μεσημεριανό στις 13.00, και δείπνο στις 19.00.

  • Αυστηρή επισήμανση είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συγγενείς τους.
  • Επίσης όλα τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι κλειστά γιατί δημιουργείται πρόβλημα στον ηλεκτροτεχνικό εξοπλισμό της Μονάδας.
Ενημέρωση για την υγεία του ασθενούς
Ο θεράπων γιατρός είναι αρμόδιος για να ενημερώσει τον ίδιο τον ασθενή και το συγγενικό του περιβάλλον για την πορεία της υγείας του κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Ενημερώνονται μόνο οι συγγενείς α’ βαθμού και όχι τηλεφωνικώς. Η πληροφόρηση από οποιονδήποτε άλλο άτομο πέραν των αρμοδίων αυξάνει την αγωνία των ενδιαφερόμενων και δεν ωφελεί σε τίποτα. Η ενημέρωση για την υγεία του ασθενούς στοχεύει στο να
  μετριαστεί ο φόβος και το άγχος για τον ίδιο και το συγγενικό του περιβάλλον. Οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία από το οικείο περιβάλλον του ασθενούς προς το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά, ώστε να μην δυσχεραίνεται το έργο τους.

Ώρες επισκεπτηρίου
  
Οι ώρες επισκεπτηρίου είναι καθημερινά το πρωί από τις 12.30 έως τις 13.00 και το απόγευμα από τις 18.00 έως 18.30. Συνιστάται η παραμονή των επισκεπτών να μην υπερβαίνει τη μισή ώρα. Για την είσοδο στον θάλαμο των ασθενών της μονάδας απαιτείται η κάλυψη των ενδυμάτων με ειδικές στολές και ποδονάρια αντίστοιχα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων στους νοσηλευόμενους. Αυτά θα παρέχονται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στη Μονάδα, ατόμων με δυνητικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ενώ επιβάλλεται το πλύσιμο των χεριών πριν από την επαφή με τον νοσηκευόμενο.

Έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα αυτά ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων στη Μονάδα και προφυλάσσουν έτσι όχι μόνο τον ασθενή αλλά και τους επόμενους που θα νοσηλευτούν. Η υπηρεσία μας επιτρέπει το επισκεπτήριο με στόχο την ενίσχυση της ψυχολογίας των ασθενών με απαραίτητη όμως προϋπόθεση το σεβασμό της νοσηλείας τους, χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο των ιατρών και των νοσηλευτών. Εάν οι ώρες επισκεπτηρίου δεν διευκολύνουν τους συγγενείς των ασθενών τότε μπορούν να έρθουν σε επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό. Στο θάλαμο του ασθενούς επιτρέπονται μόνο 2 επισκέπτες την φορά, ενώ παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν επιτρέπονται στη Μονάδα.
  Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά τροφίμων στον νοσηλευόμενο. Μόνο το Διαιτολογικό Τμήμα και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για τα γεύματα που προσφέρονται στον ασθενή.

Εξιτήριο Νοσηλευόμενου
 
Πριν από την έξοδο των νοσηλευόμενων ο θεράπων γιατρός θα επιδώσει γραπτές οδηγίες που θα αφορούν την μετέπειτα πορεία τους. Η προϊστάμενη της Μονάδας θα φροντίσει για την διαδικασία εξόδου τους. Προτάσεις και σχόλια για το επίπεδο της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να γίνονται στην προϊσταμένη ή στον υπεύθυνο της κάθε βάρδιας. Παρακαλούμε να έχουμε τη δικιά σας ειλικρινή γνώμη για την ποιότητα των υπηρεσιών μας αλλά και για την συμπεριφορά του προσωπικού απέναντί σας.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.




Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα ιατρικής και νοσηλευτικής δραστηριότητας, όπου ασκείται η Εντατική Θεραπεία. Η Ιατρική Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζει τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή νόσο με στόχο την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς διαταραχής και την βελτίωση των ζωτικών λειτουργιών.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης λειτούργησε αρχικά με δύο ενεργείς κλίνες ΜΕΘ. Πλέον λειτουργεί με πέντε, με στόχο την σταδιακή ανάπτυξη σε συνολική δύναμη επτά κλινών.
Προσφέρει τις υπηρεσίες της για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου αλλά και του ευρύτερου υγειονομικού σχηματισμού. Η αρχική περίοδος λειτουργίας της χαρακτηρίστηκε ως περίοδος οργάνωσης, προμήθειας υλικοτεχνικού προσωπικού και στελέχωσης με εκπαιδευμένο προσωπικό. Πλέον λειτουργεί ώστε να αποδίδει με ασφάλεια το μέγιστο του σταθμισμένου ποιοτικά κλινικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου.
Οι δυνατότητες παρεμβάσεων περιλαμβάνουν τον έλεγχο και την υποστήριξη όλων των ζωτικών λειτουργιών με επεμβατικούς και με μη επεμβατικούς τρόπους, όπως μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αιμοδυναμική υποστήριξη με ινότροπα και αγγειοδραστικά και τεχνικές εξωνεφρικής κάθαρσης. 

 http://www.hosp-xanthi.gr/domi/meth.htm

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


Η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Γεννηματά

Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣ
Ειδικός χώρος Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών  άρχισε να λειτουργεί από το 1980, πριν τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσδιορισμό «Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας/ ΜΑΑ».
Η σημερινή πολυδύναμη Μ.Ε.Θ.  που λειτουργεί από το 1994 στα πλαίσια του Χειρουργικού Τομέα  αποτέλεσε τη μετεξέλιξη της παλιάς Μ.Α.Α.
Όσο κι αν οι προδιαγραφές κατασκευής της αρχικά δεν συμβαδίζανε με τα διεθνή πρότυπα, στα χρόνια που πέρασαν ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό ο εξοπλισμός, η στελέχωση και οι όροι λειτουργίας της, με τελικό αποτέλεσμα  να αξιολογείται ως επιστημονικά επαρκής για τα Ελληνικά Ιατρικά δεδομένα.
Είναι ιδιαίτερος, ανεξάρτητος, ειδικά εξοπλισμένος και στελεχωμένος χώρος του νοσοκομείου, στον οποίο νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, οι οποίοι χρειάζονται συνεχή εκτίμηση - παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών τους με φάρμακα ή και  ειδικά μηχανήματα.
Όλες οι ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου συνεργάζονται σε 24ωρη βάση με τους γιατρούς της ΜΕΘ για την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και των πιθανών επεμβάσεων, που έχουν σκοπό την επιβίωση και θεραπεία του αρρώστου.
Είναι το μοναδικό τμήμα του νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
ΓΕΝΙΚΑ
  • Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει 12 κλίνες και νοσηλεύει ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα από απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
  • Τα περιστατικά που εισάγονται στη ΜΕΘ προέρχονται είτε από το νοσοκομείο μας είτε, μέσω ΕΚΑΒ, από νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα.
  • Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και οι ζωτικές τους λειτουργίες υποστηρίζονται και παρακολουθούνται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τη φροντίδα του ασθενούς σας αναλαμβάνει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό: γιατροί εξειδικευμένοι και εξειδικευόμενοι στην Εντατική Θεραπεία (όλοι κατέχουν ήδη τον τίτλο μιας βασικής ιατρικής ειδικότητας), έμπειρο και επιστημονικά επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι νοσηλευτές είναι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης
με πολυετή εμπειρία στη φροντίδα των βαρέως πασχόντων.
Επιπλέον, εκτός από τους ανθρώπους που θα συναντήσετε στη ΜΕΘ, υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν θα γνωρίσετε αλλά δουλεύουν συνεισφέροντας στην άριστη ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στο συγγενή σας. Επικοινωνώντας με καθένα από εμάς, μπορείτε να λάβετε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.
ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘ
Κάθε πρωί, ο Διευθυντής, οι Επιμελητές και οι υπόλοιποι γιατροί στη ΜΕΘ, συζητούν διεξοδικά την κατάσταση του κάθε ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται παρακλίνια επίσκεψη από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφασισθούν και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόοδο της υγείας του δικού σας ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, εφημερεύουν στη ΜΕΘ  Επιμελητής και ένας εξειδικευόμενος γιατρός ενώ σε 24ωρη βάση, οι ασθενείς βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.    
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΑΣ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
  • Το επισκεπτήριο των ασθενών της ΜΕΘ έχει ορισθεί από τις 1400 έως τις 1430, καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα.
  • Πριν εισέλθετε στη ΜΕΘ, παρακαλείσθε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο διότι υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία κάποιων μηχανημάτων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Χρησιμοποιήστε την ειδική ποδιά μιας χρήσης προκειμένου να προστατέψετε τον ασθενή σας.
  • Δίπλα στη κλίνη κάθε ασθενούς, υπάρχει ειδικό αλκοολούχο διάλυμα. Παρακαλούμε, να το χρησιμοποιείτε πριν και μετά την επίσκεψή σας, στα πλαίσια ελέγχου των λοιμώξεων.
  • Κατά το επισκεπτήριο, προτείνουμε να βρίσκεται δίπλα στον ασθενή ένα άτομο κάθε φορά.
  • Χρήσιμο θα ήταν να μην επισκέπτονται παιδιά τους ασθενείς.
  • Εάν έχετε κρυολόγημα ή πάσχετε από άλλη λοίμωξη αναπνευστικού, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη επίσκεψη στον ασθενή σας διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Μετά το επισκεπτήριο, ο Διευθυντής ή ο εφημερεύων Επιμελητής της ΜΕΘ:
  • Θα σας ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, την εξέλιξη και τα πιθανά προβλήματα υγείας του δικού σας ανθρώπου.
  • Θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή σας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα θέλαμε να επιδείξετε στην ενημέρωση ότι ο ασθενής σας χρειάζεται μετάγγιση αίματος ή άλλων παραγώγων του. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλείσθε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αιμοδοσίας που βρίσκεται στο Κτίριο 8.
Η ενημέρωση απευθύνεται μόνο στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα (σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια) και το ιατρικό απόρρητο δεν επιτρέπει την ενημέρωση από το τηλέφωνο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
  • Τόσο η εισαγωγή όσο και η έξοδος των ασθενών από τη ΜΕΘ, πραγματοποιείται με ευθύνη των γιατρών και με βάση διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. Επειδή τα κρεβάτια εντατικής είναι λίγα, τηρούμε με αυστηρότητα αυτά τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να βοηθηθεί κάποιος του οποίου η ζωή πραγματικά κινδυνεύει. Εάν κάποιος σας ανέφερε ότι ο ασθενής σας διακομίστηκε στη ΜΕΘ με κάποια άλλα κριτήρια ή με τη μεσολάβηση κάποιου, παρακαλώ να μας το αναφέρετε.
  • Η θεραπεία του ασθενούς στη ΜΕΘ πραγματοποιείται με ευθύνη μας και σε συνεργασία με τους γιατρούς της κλινικής από την οποία διακομίσθηκε. Ως προς την ποιότητα νοσηλείας, το ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να παράσχει την καλύτερη δυνατή ιατρική και τεχνική βοήθεια στον άρρωστό σας.
  • Συχνά μας ρωτάτε για το εάν χρειάζεται να γίνει κάποιο ιατρικό συμβούλιο για τον ασθενή σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τέτοιου είδους συμβούλια πραγματοποιούνται καθημερινά με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε ή να επιβαρύνεστε οικονομικά. Εάν κάποια εξέταση ή θεραπεία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο μας, να είστε βέβαιοι ότι εμείς πρώτοι φροντίζουμε να γίνει η εξέταση αλλού ή, κάτι που συμβαίνει σπάνια, να διακομισθεί ο ασθενής σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ
  • Ολιστική θεραπεία με βάση τις πιο σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, σε ασφαλές περιβάλλον και με σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς.
  • Συνεχής ενημέρωση για την πορεία υγείας, με ειλικρινείς απαντήσεις σε κάθε είδους ερώτηση.
  • Διατήρηση της ζωής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά όταν ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, φροντίδα για την έλευσή του με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο.
  • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου δεν έχετε καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό της όπως και σε καμιά άλλη ιατρική ειδικότητα.
  • Στον ασθενή χρωστάμε πολλά και δεν μας χρωστάει τίποτα.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ
  • Πλήρης ενημέρωση των γιατρών σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανά λαμβάνει. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς για το οργανικό και ψυχικό ιστορικό του ασθενούς σας, έτσι ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την υγεία του.
  • Τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου. Οι εργασίες στο χώρο της ΜΕΘ είναι πολλές και συνεχείς.
  • Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο και επιστημονικά επαρκές γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο να δέχεσθε τις συμβουλές του.
  • Απαραίτητη είναι επίσης και η συνεργασία σας με το Γραφείο Κινήσεως σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη της νοσηλείας καθώς και με το τμήμα της Αιμοδοσίας σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των δικών σας ανθρώπων με αίμα και με παράγωγά του.
Ο κάθε άρρωστος δεν είναι για εμάς ένα απλό «περιστατικό». Είναι ένας πολίτης και συνάνθρωπός μας που χρειάζεται την επαγγελματική μας φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα αξίζει το σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητά του. Όλοι εμείς, οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τον ασθενή σας, του ευχόμαστε καλή ανάρρωση.
Το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. σε όλες τις ειδικότητες είναι αποκλειστικής απασχόλησης στο χώρο αυτό και ειδικά εκπαιδευμένο.

 http://www.gna-gennimatas.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=29











Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα ιατρικής και νοσηλευτικής δραστηριότητας, όπου ασκείται η Εντατική Θεραπεία. Η Ιατρική Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζει τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή νόσο με στόχο την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς διαταραχής και την βελτίωση των ζωτικών λειτουργιών.


Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης λειτούργησε αρχικά με δύο ενεργείς κλίνες ΜΕΘ. Πλέον λειτουργεί με πέντε, με στόχο την σταδιακή ανάπτυξη σε συνολική δύναμη επτά κλινών.
Προσφέρει τις υπηρεσίες της για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου αλλά και του ευρύτερου υγειονομικού σχηματισμού. Η αρχική περίοδος λειτουργίας της χαρακτηρίστηκε ως περίοδος οργάνωσης, προμήθειας υλικοτεχνικού προσωπικού και στελέχωσης με εκπαιδευμένο προσωπικό. Πλέον λειτουργεί ώστε να αποδίδει με ασφάλεια το μέγιστο του σταθμισμένου ποιοτικά κλινικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου.
Οι δυνατότητες παρεμβάσεων περιλαμβάνουν τον έλεγχο και την υποστήριξη όλων των ζωτικών λειτουργιών με επεμβατικούς και με μη επεμβατικούς τρόπους, όπως μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αιμοδυναμική υποστήριξη με ινότροπα και αγγειοδραστικά και τεχνικές εξωνεφρικής κάθαρσης.

http://www.hosp-xanthi.gr/domi/meth.htm








ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική»

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Νοσηλευτικής Α της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, οργανώνουν και λειτουργούν από το Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με αντικείμενο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την Επείγουσα Νοσηλευτική.
Το πρόγραμμα οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις ΜΕΘ και την Επείγουσα Νοσηλευτική. Ο τίτλος απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι βασικοί σκοποί του Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:
Παροχή γνώσης στις σύγχρονες εξελίξεις της Εντατικής Ιατρικής και Θεραπείας και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τη Νοσηλευτική
Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα
Δημιουργία επιστημόνων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, για συνεχή επιμόρφωση, στους χώρους εργασίας.
Στελέχωση Νοσηλευτικών Μονάδων και ιδιαίτερα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ΤΕΠ από ειδικευμένους Νοσηλευτές.
Στελέχωση Κινητών Μονάδων για παροχή υπηρεσιών σε προνοσοκομειακό επίπεδο.
Προσφορά υπηρεσιών σε Μαζικές καταστροφές και Θεομηνίες.
Υψηλού επιπέδου παροχή φροντίδας, με αποτέλεσμα την μείωση των ημερών νοσηλείας και κατά συνέπεια την μείωση του κόστους νοσηλείας.
Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού
 
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής μετά την λήψη του διπλώματος ειδίκευσης στο ΠΜΣ ΜΕΘ και Επείγουσα Νοσηλευτική μπορεί να εκπονήσει διδακτορική διατριβή. Ο χρόνος του ΠΜΣ συνυπολογίζεται στον προβλεπόμενο χρόνο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον δύο έτη.
Υποτροφία αποτελεί η μερική ή ολική απαλλαγή των διδάκτρων και δίδεται σε αριστούχους ή οικονομικά αδύναμους φοιτητές. Υποτροφίες μπορούν να δοθούν εφ' όσον υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και μετά από απόφαση της Σ.Ε. και έγκριση της ΓΣΕΣ.     

http://www.teiath.gr/seyp/nursing_a/categories.php?id=5633&lang=el

ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ



Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν ειδικής νοσηλείας και αυξημένης φροντίδας με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικά καταρτισμένο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Μονάδα εφαρμόζονται όλα τα νέα πρωτόκολλα αντιμετώπισης βαρέως πασχόντων ασθενών που ισχύουν διεθνώς, όπως αυτά αναπτύσσονται σε Παγκόσμια Συνέδρια και στη Διεθνή Βιβλιογραφία.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) του ΜΗΤΕΡΑ καλύπτονται περιστατικά Μαιευτικά-Γυναικολογικά, Καρδιολογικά, Πνευμονολογικά, Τραύμα, Αγγειοχειρουργικά, με πλήρη υποστήριξη των ζωτικών οργάνων τόσο φαρμακευτικά όσο και με χρήση μηχανημάτων, με 24ωρη παρακολούθηση, 24ωρο monitoring και 24ωρη ιατρική κάλυψη.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών πραγματοποιείται τόσο στη Μ.Ε.Θ όσο και στη Μ.Α.Φ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, πάντα με 24ωρη παρακολούθηση - 24ωρο monitoring και 24ωρη ιατρική κάλυψη.
Η Μ.Ε.Θ είναι στελεχωμένη με ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των βαρέως πασχόντων και εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (συσκευές αιμοδιαδιήθησης, πλασμαφαίρεσης, υποστήριξης ηπατικής λειτουργίας, αντιμετώπισης φαρμακευτικών δηλητηριάσεων, βρογχοσκόπια για τη μελέτη τραχειοβρογχικού δένδρου και τη λήψη βιοψιών, σπιρόμετρα για μελέτη και παρακολούθηση αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.).

 http://www.mitera.gr/default.asp?siteID=1&pageID=134&langID=1






Nέο μεταπτυχιακό στην εντατική θεραπεία και την επείγουσα νοσηλευτική 



Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική» ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2006- 2007 η
 Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με το Τμήμα Νοσηλευτικής Α' της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσεις και η έρευνα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
 και την Επείγουσα Νοσηλευτική. Ειδικότερα, ο σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια ιδιαίτερα δυναμική περιοχή της σύγχρονης επιστήμης όπως είναι οι ΜΕΘ και η επείγουσα νοσηλευτική.

Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. θα μπορούν:
• Να στελεχώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
• Να στελεχώσουν Τμήματα επειγόντων περιστατικών.
• Να στελεχώσουν Κινητές Μονάδες για παροχή υπηρεσιών σε προνοσοκομειακό επίπεδο.
• Να παρέχουν, αποτελεσματικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε επείγουσες καταστάσεις, Μαζικές καταστροφές και Θεομηνίες.
• Να προετοιμαστούν για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Στο
 πρόγραμμα, που οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στις «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική», γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι Τμημάτων Νοσηλευτικής ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε 4 διδακτικά εξάμηνα. Η μέγιστη χρονική διάρκεια μέσα στην οποία οφείλει να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής θα καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ.

Τα μαθήματα του ΠΜΣ είναι εξαμηνιαία και προβλέπονται ώρες διδασκαλίας (θεωρία, Φροντιστηριακές ασκήσεις και κλινική άσκηση).
 Τα αντικείμενα των μαθημάτων και οι διδακτικές μονάδες ανά εξάμηνο έχουν ως εξής:

Α. ΒΑΣΙΚΑ
Α1. Μεθοδολογία Έρευνας και Συγγραφή επιστημονικής εργασίας 4 Α
Α2. Βιοστατιστική 3 Α
A3. Πληροφορική της Υγείας 3 Α
Α4. Φυσιολογία 3 Α
Α5. Παθολογία 4 Α
Α6. Χειρουργική 3 Α

Β. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Β1. Σημειολογία παθολογικού και χειρουργικού ασθενή 5 Α
Β2. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση 4 Β
Β3. Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μέθοδοι στην Εντατική Θεραπεία 4 Β
Β4. Αναισθησιολογία 3 Β
Β5. Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης 5 Β
Β6. Μαζικά ατυχήματα – Ιατρική καταστροφών 3 Γ
Β7. Κλινική Νοσηλευτικη Ι 6 Β
Β8. Εντατική και επείγουσα θεραπεία Ι 8 Γ
Β9. Εντατική και Επείγουσα Θεραπεία 11 8 Δ
Β10. Εντατική και Επείγουσα
Νοσηλευτική Ι 8 Γ
Β11. Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική 11 8 Δ
Β12. Λοιμώξεις 5 Δ
Β13. Φαρμακολογία 3 Γ

Γ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
Γ1. Διοίκηση Νοσηλευτικής Μονάδας 3 Γ
Γ2. Οργάνωση Συστημάτων Υγείας 3 Β
Γ3. Επικοινωνία – Διαπροσωπικές σχέσεις 3 Β
Γ4. Κοινωνιολογία της Υγείας 4 Δ
Γ5. Δίκαιο και Νοσηλευτική 3 Γ
Γ6. Ειδικές Μονάδες 4 Δ

Δ. Διπλωματική Εργασία 30 Γ, Δ
Σύνολο
 μονάδων 140

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται ετησίως κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα 40, αλλά
 ο ακριβής αριθμός για κάθε έτος θα καθορίζεται σύμφωνα με την υποδομή των τμημάτων και τον αριθμό των διδασκόντων.

Στο ΠΜΣ θα απασχοληθούν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και ΕΠ του ΤΕΙ σε ποσοστό 50% αντίστοιχα, καθώς και επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής που διαθέτουν τα από τον νόμο προβλεπόμενα προσόντα (παρ.3 του άρθρου 12 του ν. 2083/1982). Τα συμμετέχοντα τμήματα διαθέτουν την κτιριακή υποδομή, τις βιβλιοθήκες και τον υπάρχοντα εξοπλισμό για την υποστήριξη του ΠΜΣ.

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2009−2010. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ανέρχεται στα 120.000€ το οποίο αναλύεται ως εξής:
Ανθρώπινο δυναμικό 85.000 €
Εκπαιδευτικό Υλικό 11.000 €
Αναλώσιμα 5.000 €
Προμήθεια Η/Υ και προβολικού μηχανήματος 7.000 €
Συντήρηση Εξοπλισμού και αγορά Λογισμικού 7.000 €
Αλλες δαπάνες 5.000 €
Το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τα δίδακτρα που θα καταβάλουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.



 http://www.teiath.gr/metaptyxiaka/metaptyxiaka_pou_leitourgoun/17.pdf

Ένα αξιόλογο βιβλίο που προσφέρει πολλές  γνώσεις σε νοσηλευτές που θέλουν να ασχοληθούν με την μονάδα εντατικής θεραπείας και την επείγουσα νοσηλευτική


 Η νοσηλευτική επιστήμη χωρίζεται σε πολλούς κλάδους, όπως ακριβώς και η ιατρική, με έναν από αυτούς να διακρίνεται στην εφαρμογή πρακτικών και γνώσεων με σκοπό τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Ο κλάδος της Επείγουσας Νοσηλευτικής, της Νοσηλευτικής των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση καταστάσεων από τις οποίες κρίνεται η ανθρώπινη ζωή.
Η κατά σειρά 5η έκδοση του πολύ επιτυχημένου στις ΗΠΑ εγχειριδίου επείγουσας νοσηλευτικής, γραμμένου από επιστήμονες-ειδικούς και "μάχιμους" Αμερικανούς νοσηλευτές, και μεταφρασμένο και επιμελημένο από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, παρουσιάζεται από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ για να προσφέρει μια κλινικά προσανατολισμένη σύγχρονη πηγή πληροφοριών στους νοσηλευτές τού σήμερα. Στο βιβλίο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική, πνευματική, συναισθηματική και ψυχική επίδραση της κρίσιμης κατάστασης τόσο στον ασθενή, όσο και στο σύστημα υγείας που τον υποστηρίζει. Παρουσιάζονται διεξοδικά και κατά συστήματα η εκτίμηση, ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της φροντίδας, καθώς και οι παράμετροι για τη μετέπειτα αξιολόγηση της κατάστασης. Το κάθε κεφάλαιο παρέχει μια σύντομη ανασκόπηση της παθοφυσιολογίας, της φυσικής εξέτασης, των διαγνωστικών αναλύσεων, της αντιμετώπισης του συστήματος υποστήριξης και εκπαίδευσης των ασθενών, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τον προγραμματισμό της εξόδου του ασθενούς, ειδικά για κάθε πάθηση.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή πληροφοριών όχι μόνο στους κλινικούς της νοσηλευτικής, αλλά και στους διδάσκοντες και φυσικά στους σπουδαστές. Οι πληροφορίες από τα κείμενα και τους πολυάριθμους πίνακες θα υπενθυμίσουν στον κλινικό γνώσεις τις οποίες διαθέτει. Οι διδάσκοντες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για διδακτικούς σκοπούς και για να εφαρμόσουν στην πράξη κάποια θεωρητικά θέματα. Οι σπουδαστές θα ανακαλύψουν ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο, που τους βοηθάει ν’ αξιολογήσουν συστηματικά τον ασθενή και να θέτουν προτεραιότητες στις νοσηλευτικές τους παρεμβάσεις.

Περίληψη απο βιβλίο 'Μονάδα εντατικής θεραπείας και επείγουσα νοσηλευτική'



Επείγουσα Νοσηλευτική και Εντατική Νοσηλεία

ΣΚΟΠΟΣ

Η ανάπτυξη θεωρητικών και κλινικών δεξιοτήτων απαραίτητων για την ολιστική νοσηλευτική προσέγγιση του βαριά πάσχοντα. Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να διεξάγουν τη βασική κλινική αξιολόγηση του βαρέως πάσχοντα, να θέσουν εξατομικευμένες νοσηλευτικές διαγνώσεις και θεραπευτικούς στόχους και να καταστρώσουν σχέδια φροντίδας για κοινές ομάδες βαρέως πασχόντων. Επιπρόσθετα, θα είναι σε θέση να διαγνώσουν και να διαχειριστούν θεραπευτικά άτομα με επιλεγμένες οξείες, επείγουσες και κρίσιμες για τη ζωή ομοιοστατικές διαταραχές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διδακτικό μέρος

Το μάθημα διεξάγεται με θεωρητική διδασκαλία και μελέτη κλινικών περιπτώσεων ομαδικά με στόχο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Διδάσκονται οι κάτωθι ενότητες:
  • Το φάσμα των αντιδράσεων του ατόμου στη βαριά νόσο.
  • Παθοφυσιολογικοί και ψυχονοητικοί μηχανισμοί στη βαριά νόσο και ο θεραπευτικός ρόλος του Νοσηλευτή.
  • Οργάνωση παροχής νοσηλευτικής φροντίδας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Αρχές διαρκούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitoring) και νοσηλευτική τεκμηρίωση: συνεχής παρακολούθηση καρδιαγγειακής, αιμοδυναμικής, αναπνευστικής, νεφρικής και νευρολογικής λειτουργίας. Κλινική εξέταση, διάρθρωση και επαναξιολόγηση νοσηλευτικής διάγνωσης. Ακτινοδιαγνωστική στη ΜΕΘ.
  • Μέθοδοι αναπνευστικής υποστήριξης και νοσηλευτικές παρεμβάσεις.
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με τραύμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και νευροχειρουργικά προβλήματα. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Τραυματισμός ΚΝΣ).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με αναπνευστικές διαταραχές. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Οξεία Αναπνευστική Δυσχέρεια, Πνευμονία Σχετιζόμενη με τον Αναπνευστήρα).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με έγκαυμα, και αναπνευστική δυσλειτουργία. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Έγκαυμα- Τραύμα).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με καρδιαγγειακές διαταραχές και καρδιοχειρουργικά προβλήματα και υποστήριξη πίεσης και καρδιακής λειτουργίας. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Καρδιαγγειακές Διαταραχές).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με διαταραχές του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Παγκρεατίτιδα, Περιτονίτιδα, ΟΝΑ).
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με ανοσολογικές και ενδοκρινικές διαταραχές.
  • Ολοκληρωμένη νοσηλευτική προσέγγιση ατόμων με πολυοργανική δυσλειτουργία. Ειδικά θέματα λοιμώξεων στη ΜΕΘ. Μελέτη Κλινικής Περίπτωσης (Διαταραχές Πήξης, Πολυοργανική Δυσλειτουργία, HIV)
  • Θεραπευτική διαπροσωπική σχέση στη ΜΕΘ και επικοινωνία. Η βιωμένη εμπειρία της βαριάς νόσου. Αντιδράσεις της οικογένειας του βαριά πάσχοντα και νοσηλευτική προσέγγιση.

Κλινικό μέρος

Πραγματοποιείται κλινική άσκηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου οι φοιτητές αναλαμβάνουν σταδιακά την αξιολόγηση και κλινική φροντίδα βαρέως πασχόντων. Χρησιμοποιείται το σύστημα νοσηλευτικής διάγνωσης NANDA. Οι ασκούμενοι είναι υπεύθυνοι για τη γραπτή τεκμηρίωση των παρατηρήσεων, αξιολογήσεων και παρεμβάσεων τους με βάση τη μέθοδο της νοσηλευτικής διεργασίας. Συμπληρώνονται ειδικά φύλλα νοσηλευτικής τεκμηρίωσης για την κλινική άσκηση:

Εργαστηριακό μέρος

Προαιρετική εργαστηριακή εξάσκηση (2 επιπλέον ώρες εβδομαδιαίως)
Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν προαιρετικά εργαστηριακές/φροντιστηριακές ασκήσεις για εκμάθηση κλινικών διαδικασιών σε προπλάσματα, φυσικής εξέτασης και προβολή video με κλινικά θέματα εντατικής και επείγουσας νοσηλευτικής. Συζητούνται και αναλύονται κλινικές περιπτώσεις.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Γραπτές εξετάσεις (70% τελικής βαθμολογίας), εργασία από την κλινική άσκηση (30% τελικής βαθμολογίας).

 http://www.nurs.uoa.gr/proptyxiakes-spoydes/ma8imata/ebdomo-e3amhno/epeigoysa-noshleytiki-kai-entatiki-noshleia-y.html



Τομέας Επείγουσας & Εντατικής Νοσηλευτικής




Ο Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του ΕΣΝΕ ιδρύθηκε το 1996 ως Τομέας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκπροσωπώντας αρχικά το σύνολο των νοσηλευτών που εργάζονταν σε ΜΕΘ ενηλίκων και παίδων αλλά και τμημάτων που παρέχονταν εντατική φροντίδα γενικότερα (ΜΑΦ, Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Τραύματος, Χειρουργική Μονάδα, Καρδιολογική κ.λπ).
Το 1997 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα Ευρωπαίων συναδέλφων για την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ενώσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (European Federation of Critical Care Nursing Associations, EFCCNa). Η European Federation of Critical Care Nursing Associations ιδρύθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 1999 στο Βερολίνο και ο Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής ανήκει στα Ιδρυτικά Μέλη της. Έως και σήμερα, αποτελεί μέλος του ΔΣ της EFCCNa, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στη βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού πεδίου των νοσηλευτών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθώς και στα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Τομέας Μ.Ε.Θ. από το 1999, εντοπίζοντας την ανάγκη για μία συνεχή επαφή και ενημέρωση με το χώρο των Μ.Ε.Θ. εκδίδει το ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο ο «Παλμός της Μ.Ε.Θ., το οποίο διανέμεται σε όλα τα μέλη του και σε όλες τις Μ.Ε.Θ. της χώρας.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο σε διεθνές όσο και σε Ελληνικό Επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι έννοιες Επείγουσα, Κρίσιμη και Εντατική Νοσηλευτική έχουν μια άμεση μεταξύ τους προσέγγιση και έτσι οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Νοσηλευτικές Ενώσεις εκπροσωπούν όλους τους Νοσηλευτές που εργάζονται σε χώρους υγείας, που σχετίζονται με την κρίσιμη και εντατική φροντίδα.
Το 2001, η επιτροπή του Τομέα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποφάσισε να συμπεριλάβει στα μέλη της, τους νοσηλευτές που εργάζονται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του Τομέα γενικότερα σε χώρους που παρέχεται Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική. Μετά από απόφαση του ΔΣ του ΕΣΝΕ ο Τομέας διευρύνθηκε σε Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ), εκπροσωπώντας πλέον όλους τους νοσηλευτές που εργάζονται σε χώρους που παρέχεται Επείγουσα και Εντατική Φροντίδα συμβάλλοντας στην προβολή και αναγνώριση του σημαντικού ρόλου τους από την Πολιτεία και την κοινωνία.
Στόχοι του ΤΕΕΝ είναι:
  • Να έχει αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους φορείς που σχετίζονται με το επάγγελμα
  • Να προάγει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση
  • Να προάγει την Επείγουσα, Κρίσιμη και Εντατική Νοσηλευτική μέσα από την έρευνα
  • Να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νοσηλευτές Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής
  • Να πετύχει ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνία μεταξύ των Νοσηλευτών Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής
Η ποιοτική και ποσοτική στελέχωση των ΜΕΘ και ΤΕΠ όλης της χώρας αποτελούσε και αποτελεί για τον ΤΕΕΝ μείζον θέμα διερεύνησης. Πρωταρχικός στόχος λοιπόν ήταν να γνωρίζει των αριθμό των κλινών που είναι εν δυνάμει σε λειτουργία στις ΜΕΘ και στα ΤΕΠ της χώρας καθώς και τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνει τα συγκεκριμένα τμήματα. Το 1996, πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή του είδος των ΜΕΘ και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα καταγράφηκε ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού που τις επανδρώνει τόσο τριτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά τη διεύρυνση του Τομέα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής, το 2003 πραγματοποιεί παρόμοια έρευνα καταγραφής αριθμού κλινών ΜΕΘ και ΤΕΠ σε όλη την Ελλάδα και αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού, με σκοπό τη διατύπωση προτάσεων βελτιστοποίησης των συνθηκών εργασίας και αύξησης της ποιότητας παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.
Μετά τη διεύρυνση του Τομέας ο «Παλμός της Μ.Ε.Θ.», αλλάζει όνομα και γίνεται ενημερωτικό δελτίο με τίτλο «Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική» το οποίο διανέμεται σε όλα τα μέλη του και σε όλες τις Μ.Ε.Θ. και τα ΤΕΠ της χώρας.
Η Επιτροπή του Τομέα Μ.Ε.Θ., έχοντας πάντα ως αρωγό της το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Σύμβουλο του Τομέα, προσπάθησε να ανταποκριθεί στους στόχους της. Βέβαια απομένουν να πραγματοποιηθούν πάρα πολλά σε επαγγελματικό κυρίως επίπεδο, τα οποία δεν αφορούν μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό των Μ.Ε.Θ. και Τ.Ε.Π. αλλά ολόκληρη τη Νοσηλευτική.

 http://www.esne.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=24